Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

komonica zwyczajna
Komonica zwyczajna i lucerna to rośliny z grupy motylkowatych drobnonasiennych. Są bogatym źródłem witamin i minerałów – w tym witamin K, A, B2, C i E oraz potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Są wykorzystywane do produkcji paszy, aczkolwiek resztki pożniwne pozytywnie wpływają również na rozwój fauny i flory glebowej. Co warto o nich wiedzieć i czy komonica zwyczajna jest dobrą alternatywą lucerny? Wyjaśniamy.

 

Komonica zwyczajna i lucerna – charakterystyka

Komonica zwyczajna nie jest zbyt popularna w uprawie w Polsce – można ją spotkać zaledwie w kilku rejonach. Wyróżnia ją zdolność do przystosowania się do różnych warunków siedliskowych – doskonałe plony można uzyskać zarówno na glebach niskiej, jak i wysokiej jakości. Należy do grupy roślin średniowysokich, aczkolwiek mocno rozgałęzionych. W okresie kwitnienia wytwarza kwiaty w kolorze żółto-pomarańczowym, które po wyschnięciu zielenieją. W procesie tym powstają wielonasienne owoce, które mają małe nasiona w różnych odcieniach brązu. Jest ona niezwykle trwała – może utrzymywać się nawet 20 lat. Najlepiej rośnie w warunkach górskich i podgórskich, na zboczach gór – wówczas zapobiega ich erozji. Jeśli jednak ma być wykorzystywana do produkcji paszy, powinna być wysiewana na terenach, na których wcześniej rosły rośliny okopowe – wyjaśnia ekspert z Małopolskiej Hodowli Roślin.

Lucerna to niezwykle wymagająca roślina pastewna. Doskonale wzrasta w dobrych warunkach cieplnych, gdyż jest odporna na suszę. Jest również bogata w składniki odżywcze, które wzmacniają jakość paszy dla zwierząt, ale też poprawiają jakość gleby. Wytwarza miododajne kwiaty.

 

Czy komonica zwyczajna jest dobrą alternatywą lucerny?

Komonica zwyczajna jest świetną alternatywą lucerny i doskonale sprawdzi się słabych terenach glebowych. Może być uprawiana na obszarach słabszych pod względem mineralnym i organicznym. Doskonale rośnie również na lekkich glebach czy też tych z niskim pH. Pomimo uprawy na niskiej jakości gruntach, gwarantuje pewne, stabilne plony w całym sezonie wegetacyjnym.

Dodatkowo komonica zwyczajna wysycha po skoszeniu dużo szybciej niż lucerna. Wyróżnia się również większą wartością pokarmową – ma dużą zawartość białka. Lucernie dorównuje również pod względem smakowitości. Z uwagi na fakt, iż najczęściej jest uprawiana jako roślina pastewna, wykorzystuje się ją do wytworzenia paszy w postaci zielonki lub siana.

Warto również wspomnieć, że komonica zwyczajna jest rośliną wieloletnią, a lucerna utrzymuje się około 2-3 lat. Cecha ta sprawia, że uprawa komonicy jest również dużo tańsza.