Uprawa
- Szczegóły
Środki ochrony roślin, zwane również pestycydami, to preparaty stosowane w celu zwalczania szkodników, chorób roślin oraz chwastów. Definiuje się je jako substancje lub mieszaniny substancji, które mają na celu ochronę roślin przed negatywnym wpływem organizmów szkodliwych oraz zwiększenie plonów. Środki ochrony roślin mogą mieć różne formy, takie jak ciecze, proszki, granulaty czy aerozole, a ich składnikiem aktywnym może być chemikalia syntetyczne, jak i substancje naturalne. Stosowanie środków ochrony roślin jest powszechne w rolnictwie, sadownictwie, ogrodnictwie oraz w przemyśle spożywczym. W celu ochrony zdrowia ludzi i środowiska naturalnego, stosowanie środków ochrony roślin regulowane jest przez przepisy prawa.
Czytaj więcej: Środki ochrony roślin - dlaczego warto stosować
- Szczegóły
Jaki silos do gospodarstwa wybrać? Czym się kierować, decydując się na konkretny silos? Jeśli szukasz odpowiedzi na powyższe pytania, znajdziesz je w poniższym artykule.
- Szczegóły
Przechowywanie zbóż wiąże się z wieloma problemami, o których najczęściej nie myślą przeciętni zjadacze chleba. Jednym z nich są szkodniki zbożowe, które zdarzają się sporadycznie nie tylko w naszych kuchennych szafkach, ale mogą także pojawić się w wielkopowierzchniowych magazynach produktów spożywczych i zbożowych. Uniknięcie tego problemu jest oczywiście możliwe, jednak w praktyce okazuje się proste, kiedy wiemy, jakie są przyczyny tego zjawiska oraz jak rozpoznać konkretny rodzaj robaka. Pomoże również świadomość, jakie potencjalne straty wiążą się ze znalezieniem śladów bytowania szkodników zbożowych.
Czytaj więcej: Szkodniki magazynowe zbóż – rodzaje i straty, jakie mogą przynosić
- Szczegóły
Każdy producent owoców i warzyw doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, jak kluczowe znaczenie ma jakość uzyskanych przez niego plonów. To ważne, ponieważ odpowiedzialność za ich świeżość i trwałość nie kończy się wraz ze zbiorem. Cała wiarygodność jego pracy sprawdzana jest następnie w momencie przechowywania i transportowania.
Czytaj więcej: Jak wzmocnić owoce i warzywa oraz zwiększyć ich trwałość i świeżość?