Mleko jest niezastąpionym produktem na rynku polskim, jak i światowym. Konsumenci uwielbiają ten biały napój o lekko słodkawym posmaku, który wzbogaca organizm w białko i inne wartościowe składniki mineralne oraz witaminy. Mleko jest produktem żywnościowym, z którego produkowane jest masło, śmietana, sery, jogurty i inne przetwory mleczne. Rolnicy w zależności od typu gospodarstwa zaopatrują się w bydło mleczne lub mięsne. Często jednak wybierają krowy mleczne, bo właśnie one dostarczają najwięcej drogocennego płynu. Występuje wiele gatunków mlecznych krów, jednak te, które dają najwięcej mleka, cieszą się największa popularnością w gospodarstwach.
Najpopularniejsze gatunki mlecznych krów
Na świecie w gospodarstwach stawiających na produkcję mleka najczęściej spotkamy holenderską rasę holsztyńską, dającą do 15 tysięcy kg mleka rocznie. Jest to rasa ciesząca się zainteresowaniem w USA, Kanadzie i Europie.
W Polsce ok. 90% krów mlecznych należy do rasy holsztyńsko - fryzyjskiej, dają do 10 tys. kg mleka rocznie, mają czarno - białe gładkie i lśniące ubarwienie. Jest to rasa o pokaźnych rozmiarach sięgających nawet 730 kg masy. Kolejna jest rasa polska czerwono - biała średnią wydajność mleka w ciągu roku określa się na 6500 tys. kg, mleko to często wykorzystuje się w branży serowarskiej ze względu na wysoki poziom kazeiny. Rasa ta jest użytkowana zarówno dla pozyskania mięsa, jak i mleka, jest nieco lżejsza od krowy holsztyńsko - fryzyjskiej. Została objęta programem ochrony zasobów genetycznych. Trzecie miejsce w Polsce zajmuje rasa polska czarno - biała charakteryzująca się wyglądem zbliżonym do prostokąta, czyli cechą typową dla bydła mięsnego. Waży około 600 kg, pozyskać od niej można 5 - 6 tys. kg mleka rocznie.
Pozostałymi rasami cieszącymi się względną popularnością jest Jersey (5300 kg/rok), polska czerwona: świetnie przystosowana do średniej jakości pasz, niekorzystnych warunków środowiska i chorób (3800kg/rok), Montbeliarde (5000-6000kg/rok) oraz pochodząca ze Szwajcarski rasa Simental (5000kg/rok).
Mleko jest niezastąpionym produktem na rynku polskim, jak i światowym. Konsumenci uwielbiają ten biały napój o lekko słodkawym posmaku, który wzbogaca organizm w białko i inne wartościowe składniki mineralne oraz witaminy. Mleko jest produktem żywnościowym, z którego produkowane jest masło, śmietana, sery, jogurty i inne przetwory mleczne. Rolnicy w zależności od typu gospodarstwa zaopatrują się w bydło mleczne lub mięsne. Często jednak wybierają krowy mleczne, bo właśnie one dostarczają najwięcej drogocennego płynu. Występuje wiele gatunków mlecznych krów, jednak te, które dają najwięcej mleka, cieszą się największa popularnością w gospodarstwach.
Najpopularniejsze gatunki mlecznych krów
Na świecie w gospodarstwach stawiających na produkcję mleka najczęściej spotkamy holenderską rasę holsztyńską, dającą do 15 tysięcy kg mleka rocznie. Jest to rasa ciesząca się zainteresowaniem w USA, Kanadzie i Europie.
W Polsce ok. 90% krów mlecznych należy do rasy holsztyńsko - fryzyjskiej, dają do 10 tys. kg mleka rocznie, mają czarno - białe gładkie i lśniące ubarwienie. Jest to rasa o pokaźnych rozmiarach sięgających nawet 730 kg masy. Kolejna jest rasa polska czerwono - biała średnią wydajność mleka w ciągu roku określa się na 6500 tys. kg, mleko to często wykorzystuje się w branży serowarskiej ze względu na wysoki poziom kazeiny. Rasa ta jest użytkowana zarówno dla pozyskania mięsa, jak i mleka, jest nieco lżejsza od krowy holsztyńsko - fryzyjskiej. Została objęta programem ochrony zasobów genetycznych. Trzecie miejsce w Polsce zajmuje rasa polska czarno - biała charakteryzująca się wyglądem zbliżonym do prostokąta, czyli cechą typową dla bydła mięsnego. Waży około 600 kg, pozyskać od niej można 5 - 6 tys. kg mleka rocznie.
Pozostałymi rasami cieszącymi się względną popularnością jest Jersey (5300 kg/rok), polska czerwona: świetnie przystosowana do średniej jakości pasz, niekorzystnych warunków środowiska i chorób (3800kg/rok), Montbeliarde (5000-6000kg/rok) oraz pochodząca ze Szwajcarski rasa Simental (5000kg/rok).
Środki ochrony roślin czyli wszelkie herbicydy, insektycydy i fungicydy są używane w produkcji owoców i warzyw. Chronią one uprawiane rośliny przed chorobami i szkodnikami, a tym samym przyczyniają