Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Przepiórka japońska
Przepiórka japońska jest bardzo popularnym i powszechnie hodowanym gatunkiem drobiu. Z informacjami na temat jej hodowli zapoznać można się za pośrednictwem serwisu agrowies.pl. Ptaki te mogę być użytkowane na różne sposoby. Hodowcy w Europie oraz Stanach Zjednoczonych zainteresowani są głównie mięsem. Natomiast w Chinach, Japonii oraz Brazylii zainteresowanie dotyczy głównie jaj przepiórczych. Przepiórka japońska musi być hodowana w odpowiedni sposób. To na hodowcy ciąży również obowiązek zapewnienia jej właściwych warunków. Jak wygląda to w praktyce? Czy warto rozpocząć hodowlę i jakie korzyści się z nią wiążą?

 

Jak wygląda hodowla przepiórki japońskiej?

Przepiórki potrzebują odpowiednich warunków do życia. Klatki powinny być wykonane z takich materiałów, żeby hodowca nie miał problemów z ich właściwym czyszczeniem. Alternatywą mogą być także woliery, zapewniające większą swobodę ruchu oraz dostęp do świeżego powietrza i naturalnego oświetlenia. Przepiórki powinny znajdować się w temperaturze wynoszącej od 20 do 22 stopnie Celsjusza. Jednocześnie pomieszczenie do hodowli powinno także posiadać system wentylacji, gwarantujący swobodną wymianę gazową. Dorosłej przepiórce należy zapewnić 25 gram paszy sypkiej lub granulowanej. Dodatkowo potrzebuje ona około 40 ml wody. Pasza powinna być bogata w białko, wapń i fosfor. Zapewni ona ptakom odpowiednie warunki do rozwoju.

 

Dlaczego jaja i mięso przepiórcze?

Jaja przepiórcze charakteryzują się bardzo dużym udziałem żółtka. Ich zaletą jest również niska zawartość cholesterolu. W porównaniu do jaj kurzych, w jajach przepiórczych znajduje się więcej istotnych dla zdrowia człowieka aminokwasów. Są one doskonałym źródłem żelaza, fosforu, miedzi i cynku. Posiadają bardzo atrakcyjny poziom witamin. Z kolei mięso jest smaczne i delikatne. Posiada sporo składników odżywczych i witamin. Dodatkowo jest łatwe w przygotowaniu. W zależności od indywidualnych preferencji można je piec, gotować lub dusić. Po przygotowaniu charakteryzuje je kruchość i wysoka soczystość. W swoim smaku odrobinę przypomina dziczyznę z uwagi na obecność dużej liczby włókien czerwonych.

Przepiórki nie są trudne w utrzymaniu, a do ich chowu nie jest wymagany specjalistyczny sprzęt. Wszystkie te elementy zachęcają do tego, by samodzielnie spróbować zająć się właśnie tego typu hodowlą. Dodatkowe informacje na ten temat, jak również szereg innych interesujących artykułów znaleźć można za pośrednictwem serwisu internetowego agrowies.pl.

 

Przepiórka japońska
Przepiórka japońska jest bardzo popularnym i powszechnie hodowanym gatunkiem drobiu. Z informacjami na temat jej hodowli zapoznać można się za pośrednictwem serwisu agrowies.pl. Ptaki te mogę być użytkowane na różne sposoby. Hodowcy w Europie oraz Stanach Zjednoczonych zainteresowani są głównie mięsem. Natomiast w Chinach, Japonii oraz Brazylii zainteresowanie dotyczy głównie jaj przepiórczych. Przepiórka japońska musi być hodowana w odpowiedni sposób. To na hodowcy ciąży również obowiązek zapewnienia jej właściwych warunków. Jak wygląda to w praktyce? Czy warto rozpocząć hodowlę i jakie korzyści się z nią wiążą?

 

Jak wygląda hodowla przepiórki japońskiej?

Przepiórki potrzebują odpowiednich warunków do życia. Klatki powinny być wykonane z takich materiałów, żeby hodowca nie miał problemów z ich właściwym czyszczeniem. Alternatywą mogą być także woliery, zapewniające większą swobodę ruchu oraz dostęp do świeżego powietrza i naturalnego oświetlenia. Przepiórki powinny znajdować się w temperaturze wynoszącej od 20 do 22 stopnie Celsjusza. Jednocześnie pomieszczenie do hodowli powinno także posiadać system wentylacji, gwarantujący swobodną wymianę gazową. Dorosłej przepiórce należy zapewnić 25 gram paszy sypkiej lub granulowanej. Dodatkowo potrzebuje ona około 40 ml wody. Pasza powinna być bogata w białko, wapń i fosfor. Zapewni ona ptakom odpowiednie warunki do rozwoju.

 

Dlaczego jaja i mięso przepiórcze?

Jaja przepiórcze charakteryzują się bardzo dużym udziałem żółtka. Ich zaletą jest również niska zawartość cholesterolu. W porównaniu do jaj kurzych, w jajach przepiórczych znajduje się więcej istotnych dla zdrowia człowieka aminokwasów. Są one doskonałym źródłem żelaza, fosforu, miedzi i cynku. Posiadają bardzo atrakcyjny poziom witamin. Z kolei mięso jest smaczne i delikatne. Posiada sporo składników odżywczych i witamin. Dodatkowo jest łatwe w przygotowaniu. W zależności od indywidualnych preferencji można je piec, gotować lub dusić. Po przygotowaniu charakteryzuje je kruchość i wysoka soczystość. W swoim smaku odrobinę przypomina dziczyznę z uwagi na obecność dużej liczby włókien czerwonych.

Przepiórki nie są trudne w utrzymaniu, a do ich chowu nie jest wymagany specjalistyczny sprzęt. Wszystkie te elementy zachęcają do tego, by samodzielnie spróbować zająć się właśnie tego typu hodowlą. Dodatkowe informacje na ten temat, jak również szereg innych interesujących artykułów znaleźć można za pośrednictwem serwisu internetowego agrowies.pl.

 

Strona 2

Opryskiwacze rolnicze - poznaj ich rodzaje!